Tiene v raji : (Schatten im Paradies) - Remarque, Erich Maria, 1898-1970 (Retro, 1985)
Obraz nemeckých emigrantov, ktorí za nacizmu a počas druhej svetovej vojny hľadali útočisko v iných krajinách. Tentoraz je to Amerika, vlastne mesto New York, kde hŕstka bezdomovcov zápasí nielen o miesto v živote, ale daktorí aj o holý život, kde ľudia utekajú nielen pred nacistickým prenasledovaním, ale aj za vidinou raja. Je to defilé postáv, ktoré trpie nostalgiou, zápasia s minulosťou a prítomnosťou, milujú sa a nenávidia. Román vyšiel až po autorovej smrti (r. 1971).