Jak vznikl člověk: Sága rodu Homo - Mazák, Vratislav, 1937-1987 (Kotva, 1977)
V prehľadnej koncipovanej práci nás autor zoznamuje so znalosťami o pôvode a vývoji človeka, s paleontologickými nástrojmi, so spôsobom bývania pravekých ľudí, s ich kultúrou a umeleckou tvorbou. Vedecky presné a umelecky dokonalé rekonštrukcie dávnych predkov ľudí uľahčujú pochopenie výkladu.