Konôpka : (Konopielka) - Redlinski, Edward (Malá edícia svetových autorov, 1981)
Mladá učiteľka prichádza do zapadnutej dediny medzi močiarmi, ktorá sa jej zásluhou ešte len prebúdza z odvekej zaostalosti. Konflikt starého, stuchnutého, meravého života s dynamickou skutočnosťou kreslí autor s vynikajúcou znalosťou poľskej dediny, udalosti opisuje s nevšednou jazykovou a štylistickou virtuozitou a s podmanivým humorom v jeho najrozličnejších odtieňoch. Umelecké stvárnenie veselých i vážnych, komických i tragických stránok života Topelčanov dáva v konečnom dôsledku fascinujúci obraz meniaceho sa dedinského sveta bez akejkoľvek popisnosti či folklórnej sviatočnosti, zato však s hlbokým univerzálnym ľudským zmyslom.