Čierne a biele kruhy - Jašík, Rudolf, 1919-1960 (Diela Rudolfa Jašíka, 1977)
Čierne a biele kruhy tvorí päť čarovných noviel z autorových rodných Kysúc, o jedinečnom živote vrchárov, ktorým osud vpísal do sŕdc čistú a veľkú lásku k životu na grapách, preťatých priezračnou riekou Kysucou. Ľudský údel a osud obyvateľov clivokrásneho kraja, to je ústredná téma knihy, naplnenej od začiatku do konca takými otrasnými príbehmi, že ich možno plným právom nazvať malými tragédiami.