Štvorylka - Jesenský, Janko, 1874-1945 (Čítanie študujúcej mládeže, 1981)
Dej sa odohráva v období pred 1.svetovou vojnou a zobrazuje život malomeštiakov zo všetkých uhlov. Autor perfektne vykreslil spôsob ich života, ich ľudské hodnoty a nekonečnú túžbu po majetku a postavení.