Pahorok - Rigby, Ray (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1977)
Román - úspešne sfilmovaný - otrasná výpoveď o vojne (podobne ako Potkan kráľ, Kruté more a pod.) a neľudskom režime v britskej armáde. V exotickom prostredí vojenského trestaneckého tábora v egyptskej púšti, kde sa odohráva príbeh plný napätia, spisovateľ zobrazuje galériu psychologicky individualizovaných ľudských typov, čo predstavujú dva kontrasné svety - svet dozorcov a svet trestaných vojakov, zrážajúce sa v prudkom konflikte...