Naučenia o dobrých mravoch - Gavlovič, Hugolín, 1712-1787; Gáfriková-Slavkovská, Gizela, 1945-2014; Gáfriková-Slavkovská, Gizela, 1945-2014; Longauer, Ľubomír, 1948-; Vrzgulová, Beata (Bratislava Tatran, 1987)
Zatiaľ teda, milá mládež, moje nedokonalé, pre teba však užitočné dielko nielen čítaj a rozvažuj, ale usiluj sa ho aj svedomito nasledovať. Lebo prax a vytrvalé cvičenie podnecujú zvyk, zvyk zase priaznivo dovršuje charakter. Ak naozaj nepoľavíš v cnosti a v dobrom konaní, neodbočíš iste ani od dobrých mravov, a naopak, ved jedno posilňuje druhé.
Obsah: Valaská škola mravúv stodola. Škola kresťanská. Peťsto naučení o dobrých mravoch. Poznámky a vysvetlívky. Poznámky ku Gavlovičovmu textu a k jeho úprave. Edičná poznámka. Etické a literárne posolstvo Hugolina Gavloviča.
Keywords: básne autorské; didaktické básne; filozofické básne; aforizmy; Gavlovič, Hugolín, vl. menom Martin Gavlovič (slovenský kňaz a spisovateľ. Svojou tvorbou sa radí do obdobia barokovej literatúry. * 11.11.1712 Czarny Dunajec, Poľsko - ć 04.06.1787 Horovce, Slovensko); etické posolstvo; poézia; Longauer, Ľubomír (slovenský maliar, grafik, vysokoškolský pedagóg, 02.06.1948 Banská Bystrica -); slovenská literatúra - texty; Gáfriková-Slavkovská, Gizela (slovenská poetka, literárna historička. Jej manželom je literárny historik Michal Gáfrik. * 20.10.1945 Banská Bystrica, Slovensko -)