Prehĺtanie vlasu - Ondruš, Ján, 1932-2000 básnik (Nadácia Studňa, 1996)
Poézia Jána Ondruša je nepochybne výrazom mravnej i umeleckej odvahy autrora, a v neposlednom rade i neobyčajnej dôslednosti a náročnosti k sebe i svetu. Umelecky tu slovenská poézia dosahuje jeden zo svojich vrcholov šesťdesiatych rokov.