Pevnosť : (Tvrdjava) - Selimovič, Meša, 1910-1982 (Tvorba národov, 1976)
Z chorvátskeho originálu Tvrdjava. Podkladom pre román bola Kronika Mulu Mustafu Bašeskiju, sarajevského pisára a kronikára, na svoju dobu veľmi vzdelaného človeka, ktorý v časoch, keď Bosna a Hercegovina bola tureckým vilájetom, zapisoval všetky pohnuté udalosti. Postavy románu sú totožné s postavami Kroniky, takisto udalosti, ktoré tvoria fabulu Selimovićovho románu. Hlavný hrdina Ahmed Šabo pokúša sa v živote nájsť most k ľuďom, lebo pochopil, že ľudí rozdeľuje a nivočí nenávisť, zachrániť ich môže iba láska alebo viera či existencia aspoň nejakého porozumenia. Táto túžba mu umožní zachovať si morálnu čistotu a pokoj.