Križiaci : (Krzyżacy) - Sienkiewicz, Henryk, 1846-1916 (Svetoví klasici, 1967)
Križiaci (epizódy vychádzali najprv v rokoch 1897-1899 časopisecky na pokračovanie, kompletne knižne v r. 1900, Krzyżacy). Historický román z čias, kedy sa rozhodoval boj medzi Poľskom a Rádom Nemeckých rytierov. Kniha vrcholí popisom bitky pri Grünwald, jednej z najvýznamnejších bitiek stredoveku vôbec, kedy poľsko - litovská vojská na hlavu porazila križiakov.