Križiaci (Krzyżacy) - Sienkiewicz, Henryk, 1846-1916; Stano, Mikuláš, 1903-1967 (Bratislava Tatran, 1967)
Križiaci (epizódy vychádzali najprv v rokoch 1897-1899 časopisecky na pokračovanie, kompletne knižne v r. 1900, Krzyżacy). Historický román z čias, kedy sa rozhodoval boj medzi Poľskom a Rádom Nemeckých rytierov. Kniha vrcholí popisom bitky pri Grünwald, jednej z najvýznamnejších bitiek stredoveku vôbec, kedy poľsko - litovská vojská na hlavu porazila križiakov.
Keywords: romány autorské; historické romány; križiaci; próza; poľská literatúra - texty; Sienkiewicz, Henryk, celým menom Henryk Adam Aleksander Pius Sienkiewicz (bol poľský spisovateľ, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru z roku 1905 . Najväčšiu slávu získal svojimi historickými romány, týkajúcimi sa poľských a kresťanských dejín. Predstaviteľ poľského pozitivizmu . Písal tiež pod pseudonymom Litwos. Nar. 05.05.1846 Wola Okrzejska, Poľsko - 15.11.1916 Vevey, Švajčiarsko)