Tlmočníci - Soyinka, Wole (Štafeta, 1989)
Hrdinami románu sú piati mladí nigérijskí intelektuáli - inžinier, novinár, štátny zamestnanec, právnik a maliar, s ktorými sa čitateľ zoznamuje pri ich stretnutiach na pôde univerzít, v úradoch, ale aj v baroch. Prostredníctvom nich približuje autor atmosféru nigeríjského veľkomesta a načrtáva zložitosť nigérijskej súčasnosti, odrážajúcej konflikty dvoch rozdielnych kultúr - tradičnej africkej a importovanej európskej.