Krásna Adygené : (Prekrasnaja Adygené) - Solouchin, Vladimír Aleksejevič, 1924-1997 (Nová sovietska tvorba, 1980)
Autor v tomto románe píše o tom, čo skutočne poznal, zažil a skúsil, keď so skupinou horolezcov vystúpil na štít Adygené v Ťan-šane. Zaužívaný spôsob života intelektuála v meste, plný pracovného i spoločenského zhonu a výstup na štyritisícový končiar, pohodlný päťdesiatnik a mladí horolezci - na týchto protikladoch buduje autor svoje rozprávanie o opojnej kráse veľhôr. S nevšednou láskou k prírode učí zachovávať jej pôvaby, milovať ju a zároveň v dotyku s ňou vedieť prekonávať samých seba...