Slečna Júlia. Sonáta príšer. Ľudia z Hemsö 2. zv - Strindberg, August, 1849-1912 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1988)
Kniha obsahuje tri drámy. Dej rámy Slečna Júlia tvorí láska medzi šľachtičnou a plebejcom. Hra snov je snová alegória plná symbolov, pátrajúca po zmysle ľudského bytia. Sonáta príšer je symbolickým stvárnením konfliktu dobra a zla.