Zlatý kľúčik alebo Buratinove príhody : (Zolotij kľučik ili prikľučenija Buratino) - Tolstoj, Aleksej Nikolajevič, 1883-1945 (Klub mladých čitateľov, 1970)
Keď som bol maľučký, bolo to veľmi, veľmi dávno, čítal som knihu Pinocchio, čiže príhody drevenej bábiky. Často som rozprával svojim kamarátom, dievčatám a chlapcom, o zaujímavých príhodách Buratina. Ale keďže sa knižka stratila, rozprával som každý raz ináč a vymýšľal som také príhody,ktoré v knižke vôbec neboli. Teraz, po mnohých a mnohých rokoch, spomenul som si na svojho starého priateľa Buratina a rozhodol som sa rozprávať vám, dievčatá a chlapci, o neobyčajných príhodách tohto dreveného človiečika.