Čas žitia a čas umierania (Zei zu Leben und Zeit zu Sterben) - Remarque, Erich Maria, 1898-1970; Bžoch, Jozef, 1926- (Bratislava Vydavateľstvo politickej literatúry, 1966)
Čas žitia a čas umierania, jedno z najznámejších a najpôsobivejších diel populárneho nemeckého autora, je silnou, nesmierne sugestívnou výpoveďou o vojne a jej zničujúcich dôsledkoch na mladého človeka. Nemecký vojak Graeber odchádza na tri týždne do vlasti, cestou si predstavuje blahobyt a najmä pokojné časy, v akých jeho rodičia žijú, no na svoje veľké prekvapenie nenájde ani rodičov ani dom, v ktorom bývali, a takmer celé rodné mesto je zrovnané so zemou. Nastane horúčkovité hľadanie po známych, pri ktorom Graeber stretáva bývalú spolužiačku Alžbetu, takisto osamelú ako on, a títo dvaja prežijú spolu kŕčovitú spleť šťastia i hrôzy, až sa pred Graeberovým odchodom zosobášia. Krátko po príchode na front však Graeber zahynie. Zahynie nezmyselne, preto, že jeho miesto v tejto vojne bolo nezmyselné: už tým, že sa dal nachytať na nezmysel, stal sa vinníkom. A táto vnútorná logika Remarquovýách postáv má svoje hlboké opodstatnenie.
Keywords: romány autorské; protivojnové romány; vojnové romány; druhá svetová vojna; r. 1939-1945; spoločenské romány; próza; Remarque, Erich Maria, vlastným menom Erich Paul Remark (nemecký spisovateľ, 22.07.1898 Osnabrück, Nemecká ríša ľ ć 25.09.1970 Locarno, Švajčiarsko); nemecká literatúra - texty