Pomstiteľ - Jarunková, Klára: 1922-2005 (Slovenská próza, 1968)
Hlavným problémom tejto novely je nielen poznávanie disharmónie okolitého sveta zo strany mladého človeka, ale aj neúprosné poznávanie disharmónií vo vlastnom vnútri...