Ruže pre sultánov hárem - Tallo, Jozef Alexander, 1924-1979 (Nová próza, 1974)
Autor, známy prozaik nížiny, autor z prvých našich moderných science ľ fiction a humoristických a satirických čŕt, v románe Ruže pre sultánov hárem zašiel na pôdu historickej prózy. Vychádza z rozsiahlych znalostí tureckých prameňov, vďaka čomu vytvoril skutočne bohaté, zaujímavé dobové kresby, plné pohnutých dejinných udalostí a strhujúcich ľudských príbehov. Román je čitateľský príťažlivý aj vďaka málo známym podrobnostiam a organizácií Veľkej porty, háremového života, o vzťahoch medzi obyvateľmi vtedajších miest, medzi viedenským cisárom a tureckým sultánom, o živote poddaného ľudu a šľachty.