Krížová cesta 2: Osemnásty rok : (Choždenije po mukam) - Tolstoj, Aleksej Nikolajevič, 1883-1945 (Členská knižnica Pravda, 1977)
Autor v spletitých osudoch vlasti dáva nazrieť do vlastného vnútra, ukazuje, akou cestou musel prejsť, aby sa dostal k chápaniu socialistickej skutočnosti. Krížova cesta je dielo bezprostredné spojenie so životom A. N. Tolstého je jeho osobnou krížovou cestou. V prvej časti trilógie Sestry sa autor so svojimi hrdinami štvoricou čestných a úprimných ruských inteligentov, zastavil na rázcestí. A. N. Tolstoj zobrazuje nové charaktery, Ako je Telegin a Daša. I druhá dvojica sa im v jednom podobá, Kaťa a Ročšin tiež vedia veľmi ľúbiť. Avšak títo ľudia nevedeli len veľmi ľúbiť - vedeli i brániť a nájsť svoju vlasť.