Vzbura vyvesencov : (Die Rebellion der Gehenkten) - Traven, Bruno: asi 1882-1969 (Máj, 1977)
Román o ťažkom živote mexických indiánov a ich krajší život. Jeho dej sa odohráva v hustých lesoch Mexika, kde indiánski robotníci spolu s bielymi musia v neznesiteľných podmienkach stínať vzácne stromy. Strhujúce scény, ku ktorým dochádza medzi robotníkmi a ich utláčateľmi, nadobúdajú miestami priam naturalistický charakter. Ututlávaná nenávisť prepukne v odpor, ktorý sa končí krvipreliatím a vraždami.