Majster a Margaréta : (Master i Margarita) - Bulgakov, Michail Afanasijevič: 1891-1940 (Hviezdoslavova knižnica, 1972)
Dnes už klasický román, ktorý knižne vyšiel až dvadsaťpäť rokov po autorovej smrti, vzbudil živý ohlas už v čase svojho vydania. Zaraďuje sa k originálnym dielam svetovej literatúry syntézou náboženstva, histórie a grotesky, prenikavej satiry a svojskej filozofie umelca obdareného nezvyčajnou obrazotvornosťou. V Bulgakovovom grotesknom mnohovrstevnom mystériu sa rozvíja a prelína viac rovín: je rovnako tak symbolickým obrazom doby ako realistickým vyobrazením dusnej atmosféry Moskvy 20. a 30. rokov, biblickým apokryfom, eschatologickou víziou i ostrou satirou na pomery. Svoj ┤príbeh novodobého Fausta┤ začal Bulgakov písať v r. 1929 a posledné úpravy diktoval, už slepý, svojej žene päť dní pred smrťou roku 1940.