Miluj bližného svojho (Liebe Deinen Nächsten) - Remarque, Erich Maria, 1898-1970; Horváthová, Mária; Karásková, Ľudmila, 1954-; Dúbravová, Ružena; Samcová, Jarmila, 1939- (Bratislava Pravda, 1984)
Na prahu druhej svetovej vojny v Európe zatienenej mrakom fašizmu utekajú z Nemecka pred prenasledovaním pokrokoví intelektuáli, spisovatelia, politici i prostí ľudia, čo sa prehrešili neárisjkým pôvodom. Musia sa spoliehať iba sami na seba, na vlastný dôvtip, odvahu, vynachádzavosť - a na dobrých priateľov, ktorí sa napokon predsa len nájdu. Takýto osud má aj mladý Ludwig Kern, nútený ujsť z Nemecka pre zmiešaný pôvod. Na ceste stretne všetko dobré i zlé - vidí smrť, zažije zradu, podlosť, stretne lásku, spozná oddanosť, vernosť a nezištnosť. Naučí sa veriť sebe, byť vytrvalý a predovšetkým stretne priateľov, ktorých obraz v ňom pretrvá naveky.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; vojnové romány; psychologické romány; druhá svetová vojna (beletria); Remarque, Erich Maria, vlastným menom Erich Paul Remark (nemecký spisovateľ, 22.07.1898 Osnabrück, Nemecká ríša ľ ć 25.09.1970 Locarno, Švajčiarsko); emigranti pred 2. svetovou vojnou; fašizmus; protifašistické romány; próza; nemecká literatúra - texty