Pútnici 2. zv. (Wanderers eastward) - Winsor, Kathleen, 1919-2003 (Smena, 1974)
Na osudoch dvoch rodín - rodiny finančníka Chinga v New Yorku a rodiny Devlinovcov ďaleko na Západe, kam sa vysťahovali za vidinou bohatých zlatých žíl, Winsorová vykreslila obdobie, kedy sa budovala hospodárska moc štátu. Boli to zlaté časy bezohľadných špekulantov a finančných magnátov, ktorí sa dravo vrhali na zlato, vydolované kdesi ďaleko v pote tvárí. Kvitla korupcia, finančníci sa delili o zisky s politikmi , železničné spoločnosti bohatli na stavbách primitívnych železníc. Kto vnikol do tajov burzy, mohol veľmi rýchle zbohatnúť, ale kto nebol dosť prefíkaný a bezcitný, toho zhodili na zem a zadlávili. Nič nebolo nedovolené a nečestné, ak to viedlo k peniazom a k úspechu. City, česť, rodinné spokojenia, všetko je tu predajné, so všetkým treba kalkulovať, lebo neodpustiteľný je len neúspech.