Pavlínka bola sama doma: Výlet s matkou - Wohmann, Gabriele, 1932-2015 (Eva, 1980)
Knihu tvoria dva menšie románové útvary zhrnuté do jednej knihy. Pavlínka bola sama doma veľmi sugestívne opisuje situáciu malej siroty u adoptívnych rodičov, plných dobrej vôle a teoretických poučiek, ale neschopných vytvoriť obyčajné ľudské teplo, po ktorom túži citlivé dieťa. Výlet s matkou v druhom románe zobrazuje vzťah dcéry k ovdovelej matke. Dcéra, ktorá žije svoj život si uvedomuje, že nikdy nesplatí matke biologický a citový dlh.