Levie srdce - Zahrebeľnyj, Pavlo, 1924-2009 (Maják, 1983)
Román o Hryšivu Kevencovi, prezývanom aj Levie srdce, o jeho ľúbostných trampotách, o malej dedine Karpovom Jare, uprostred ukrajinskej stepi, na behu Dnepra, zaľudnenej živými ľudkami, plnými chýb i cností, šľachetných i nedokomalých súčasne. Rozmarné rozprávanie o osude dediny, ktorú v dôsledku výstavby priehrady presťajuhú do stepi.