Podivné manželství : (Különös házasság) - Mikszáth, Kálmán: 1847-1910 (Knihy Srdce, 1972)
Dej románu Podivné manželstvo sa odohráva na území dnešného východného Slovenska. Je historickým faktom, že v prvej polovici 19. Storočia gróf János Buttler, jeden z najväčších veľkostatkárov vtedajšieho Uhorska, domáhal sa prostredníctvom súdu zrušenia svojho manželstva, lebo manželstvo mu nanútil jeho tesť, istý gróf Dory.