Podivné manželství (Különös házasság) - Mikszáth, Kálmán: 1847-1910; Hradský, Ladislav; Říha, Jiří; Novotný, Leo: 1931- (Academia Praha, 1972)
Dej románu Podivné manželstvo sa odohráva na území dnešného východného Slovenska. Je historickým faktom, že v prvej polovici 19. Storočia gróf János Buttler, jeden z najväčších veľkostatkárov vtedajšieho Uhorska, domáhal sa prostredníctvom súdu zrušenia svojho manželstva, lebo manželstvo mu nanútil jeho tesť, istý gróf Dory.
Poznámky.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; romány o láske; próza; maďarská literatúra - texty; Mikszáth, Kálmán, pseudonymi Kákay Aranyos, Pluvius, Scarron (maďarský spisovateľ, právnik, novinár. * 16.01.1847 Sklabiná, Slovensko - 28.05.1910 Budapešť, Maďarsko); Novotný, Leo (český výrvarný umelec, redaktor, grafik, typograf, ilustrátor, prekladateľ. * 28.03.1931 Praha, Česko -)