Zbojnícke chodníčky - Zguriška, Zuzka, 1900-1984 (Vybrané spisy Zuzky Zgurišky, 1987)
Zbojnícke chodníčky prebrali takmer všetky postavy z Mestečka na predaj, ale celkove tieto postavy zapadli do nových situácií a medzi nových hrdinov, ktorí sa vynorili na pozadí udalosti po vzniku Slovenského štátu a neskôr v národnooslobodzovacom boji. Opisované prostredia majú svojich reprezentantov nové ľudácko-fašistické prostredie na jednej strane (Strudke, Hermann a i.) a na druhej nové robotnícke a kopaničiarske prostredie (Duga, Riecky a i.) medzi ktorými osciluje starousadlícky malomeštiacky svet.