Skrytý prameň - Zúbek, Ľudo, 1907-1969 (Hviezdoslavova knižnica, 1967)
Ak sa tento opis udalosti, súvisiacich so zhotovením hlavného oltára v levočskom farskom kostole, dostane aj do iných rúk než len do rúk mojich najbližších, prosím vás, čitatelia srdca laskavého, spomínajte na mńa, nehodného tovariša Krištofa, zvaného Šťuka, v dobrom. Som hriešny človek ako vy, a ak miera mojich hriechov pobúri vaše úzkostlivé svedomie, uvážte, že som si za ne trest, vymeraný mi ľudskou spravodlivosťou, už odpykal. Nech ma vaše pohoršenie nesprevádza aj za hranice pozemského sveta, ktorého radosti a pôžitky užívate zaiste tak bezstarostne a lačno, ako som ich užívaj ja...V tejto knižke nájdete všetko, čo súvisí so spomenutým oltárom presláveného majstra Pavla v krásnom meste Levoči...