Záhada smejúceho sa tieňa: Alfred Hitchcock a Traja pátrači - Arden, William: 1924-2005; Laurinc, Ondrej (Klub mladých čitateľov, 1989)
Jedného letného podvečera začujú Bob s Petrom v lese nad Rocky Beach zúfalý výkrik o pomoc. K ich nohám dopadne zlatý indiánsky amulet a zrazu sa pred nimi vynorí vysoký, hrbatý tieň s čudnou hlavou...