Efezský príbeh o láske, Xenofón z Efezu (Ephesiacorum libri de amoribus Anthiae et Abrocome) - Xenofón: okolo r. 430-355 pred n.l.; Škoviera, Daniel, 1946-; Škoviera, Daniel, 1946-; Blažo, Pavol, 1943-; Urbásek, Miloš, 1932-1988; Rovenská, Jana (Bratislava Tatran, 1977)
Efezský príbeh o láske vznikol v starom Grécku asi v druhom storočí nášho letopočtu. Okrem vlastného príbehu láskou spútaného muža a ženy, sú príbehy živým svedectvom o živote v starom Grécku...
Poznámky. Doslov: Xenofón z Efezu a jeho román (Daniel Škoviera).
Keywords: príbehy autorské; historické príbehy; 2. stor; Grécko - staroveké; Xenofón (starogrécky spisovateľ, historik, vojvodca a Sokratov žiak. Autor v staroveku neskôr obľúbených spisov z rôznych odborov. * okolo 430 pred Kr., Atény - 355 pred Kr., Korint); príbehy o láske; Škoviera, Daniel (lovenský klasický filológ, vysokoškolský pedagóg a prekladateľ starokresťanskej a humanistickej literatúry. * 1946 Bardejov, Slovensko -); próza; antická literatúra - texty; grécka (helenská) literatúra - texty; Blažo, Pavol (slovenský typograf, grafik, fotograf a výtvarný redaktor. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. * 16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Urbásek, Miloš (český maliar, grafik. Venoval sa technikám koláží, muchláží a dekoláží. * 28.07.1932 v Ostrave-Zábřehu, Česko - 14.07.1988 v Drábsku, Slovensko); Grécko - staroveké