Anabáza : (Expeditio Cyri) - Xenofón: okolo r. 430-355 pred n.l (Svetová tvorba, 1987)
Kýrova cesta nahor (Kýrova výprava), skrátene Anabázu, je Xenofóntovo najznámejšie a najviac oceňované dielo. Líči osudy výpravy 13 000 gréckych žoldnierov do nástupnícke vojny v Perzii a najmä ich spiatočnej pochod (pozri autorov životopis). Osudy výpravy z roku 401 pred nl vznikali pravdepodobne až vo Skilluntě po roku 386 pred n.l. podľa predbežných poznámok a dokončené boli v roku 377 pred n.l.