Mor : (La peste) - Camus, Albert, 1913-1960 (Tvorba národov, 1965)
Mor Téma: život ľudí počas morovej epidémie a osudy jednotlivých postav Idea: kritika a odsúdenie zla reprezentuje mor, ktorý taktiež symbolizuje zlo človeka a fašizmus; oslava ľudí snažiacich sa prekonať zlo Miesto deja: alžírske mesto Oran v 40-tych rokoch 20. storočia počas morovej epidémie