Horalka : (La Ciociara) - Moravia, Alberto, 1907-1990 (Odeon, 1976)
Cesira, žena z chudého kraje mezi Neapolí a Římem, ztratí po znásilnění dcery Rossety poslední iluze o lidech a morálce. Konečně pochopila, co válka způsobila: stará morálka, zákony, náboženství už neplatí, lidé nevnímají cizí neštěstí. Poválečný svět není již světem lidským. Vše se proměnilo ve zboží, kšeftování, obchodování. I lidé jsou prodejní. Život ztratil smysl, je teď bez hlavy a paty, a důležité věci "už nejsou důležité, kdežto ty nedůležité se staly důležitými". I z Cesiry a Rossety válka málem udělala zlodějku a prostitutku, od toho je však "zachránila" bolest.