Barón Goldring sa vracia - Doľd-Mychajlyk, Jurij; Jamrichová-Vančová, Ružena, 1918-2009 (Bratislava Epocha, 1969)
Odkiaľ vzal Grigorij Gončarenko, alias Henrich von Goldring, známy hrdina z prvého zväzku špionážneho románu Sám vojak v poli ďalšie dve mená - Fred Schulz a Andrej Samov? Kam ho zahnali naoko mierové, ale v zákulisí búrlivé povojnové časy, keď sa ponáhľa na pomoc svojim bojovým druhom v Taliansku? Kde sa urýchľujú zvyšky nemeckej tajnej spravodajskej služby, kde všade verbuje americká špionáž svojich budúcich agentov? Aké sily kvasia v zákulisí povojnovej Európy a celého sveta, chystajúc ďalší útok na mier? Na tieto otázky nájdem odpoveď v druhom zväzku špionážneho románu Barón Goldring sa vracia, kde sledujeme Grigorijove ďalšie osudy...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; vojnové romány; dobrodružné romány; próza; ruská literatúra - texty; Jamrichová-Vančová, Ružena, istý čas aj Brtáňová (bola slovenská kultúrna pracovnička a prekladateľka z francúzštiny, poľštiny a ruštiny, ktorá vyrástala a prežívala život v rodine s bohatými kultúrnymi tradicami Stodolovci, Vančovci . * 03.03.1918 Slovensko - 22.12.2009 Slovensko)