Olejkár: Povesť z počiatku 14. stor - Hurban, Jozef Miloslav, 1817-1888 (Čítanie študujúcej mládeže, 1971)
Čitateľovi tu predstavujeme dve najčítanejšie autorove diela: román Olejkár a novelu Od Silvestra do Troch kráľov. Hoci si čitateľskú priazeň získali obchodnou tematikou a rozdielnymi tvárnymi prostriedkami, vyrovnajú sa navzájom bohatstvom deja, útočnosťou myšlienky a napokon takmer rozprávkovým víťazstvom ľudských cností.