Paragraf: Polárny kruh - Slobodník, Dušan, 1927-2001 (Slovenský spisovateľ, 1991)
Spomienková kniha, prvá svojho druhu od slovenského autora, evokuje dramatické a vzrušujúce zážitky človeka, ktorý strávil od apríla 1945, od svojich osemnástich rokov, ako politický väzeň takmer desať rokov v sovietskych väzniciach a táboroch. Scenériou jeho rozprávania je väznica v ukrajinskom meste Vinnica a tábory na európskom severe, najmä tábor sprísneného režimu v Abeze blízko polárneho kruhu. Známy literárny vedec, prekladateľ a rusista sa v knihe nezameriava iba na svoje zážitky a skúsenosti, ale pred nami defilujú aj mnohé iné ľudské osudy.