Vášne a smútky - Pius, Miroslav, 1942- (Sub Rosa, 1997)
Ľúbostná poézia slovenského básnika strednej generácie, pre ktorého láska znamená viac než vášeň či smútok. Je preňho prejavom najhlbších síl a najširších možností ľudskej existencie, je vyjadrením samej podstaty bytia. Zbierka hovorí o vášnivých, príjemných, krásnych, smutných a trpkých veciach medzi mužom a ženou, ale nehovorí iba o nich. Presviedča nás aj o dôvere v energiu básne, ktorá presahuje moc rozumu a intenzitu citu. Kniha je doplnená lyrickými grafickými listami známej slovenskej výtvarníčky.