Heuréka! (Z maďarských originálov Cirkusz I. II., Jelbeszéd I. II., Följelentem az emberiséget I. II.) - Karinthy, Frigyes: 1887-1938; Fónod, Zoltán; Engelmann, Alfréd: 1916-1988; Rostoka, Vladislav: 1948-; Paulinyová, Mariana (Tatran Bratislava, 1985)
V dielach tohto maďarského autora dominuje humor a vtip, ktorý neraz prechádza do irónie a sarkazmu. Prostredníctvom svojej prózy podáva svoj pohľad na všeobecne platné ľudské hodnoty, odhaľuje problémy, nad ktorými sa treba zamyslieť. Tak tomu je aj v tejto knihe, ktorá obsahuje výber jeho diela.
Z obsahu: Legenda o duši tisícich tvári, Udávam ľudstvo, Putovanie okolo mojej lebky, Kabaret... Doslov o autorovi (Zoltán Fónod).
Keywords: poviedky autorské; novely autorské; spoločenské poviedky; humoristické poviedky; výber z diela; próza; Karinthy, Frigyes (bol maďarský spisovateľ, dramatik, básnik, novinár a prekladateľ. Bol prvý podporca Šesť stupňov odlúčenia konceptu, v jeho 1929 poviedke, reťaze (Láncszemek). Karinthy zostáva jedným z najpopulárnejších maďarských spisovateľov. Bol to otec básnika Gábor Karinthy a spisovateľ Ferenc Karinthy. * 25.06.1887 Budapešť, Maďarsko - 29.08.1938 Siófok, Maďarsko); Engelmann, Alfréd, pseudonym: Ján Konôpka, Jozef Podpolianský (slovenský publicista, novinár, prekladateľ. Ľudovú školu navštevoval v Detve. * 10.08.1916 Detva, Slovensko - 16.07.1988 Bratislava, Slovensko); Rostoka, Vladislav, maďarský Laszlo Rostocku (maďarskoý grafik, plagátov, typograf. Maďarská akadémia výtvarných umení Fakulta výtvarných umení. Nar. 18.05.1948 Köbölkút, Československo -); maďarská literatúra - texty; regionálne zbierky; Detva (Slovensko); Detva (Slovensko)