Tisíc dolárov za Buffala Billa (Mille dollari per Buffalo Bill) - Hamilton, David; Horváth, Frido; Šesták, František: 1935-2004; Hasonová, Johana: 1937- (Bratislava Epocha, 1970)
Robotníci na stavbe železničnej trate Kansaský Pacifik by v 60. rokoch predminulého storočia zomreli od hladu, nebyť istého podnikavého devätnásť ročného mladíka s menom Wolliam Fredarick Cody. Ten uzavrel s vedením stavby zmluvu, že bude stavbárom dodávať bizónie mäso. Mladému Billovi sa na počesť jeho loveckých úspechov, ktoré preukázateľne prispeli k vyhubeniu bizónov v severnej Amerike, začalo hovoriť Buffalo Bill a jeho ďalšie činy boli neskôr už bez väzby na realitu zveličované a takto zvečnené v mnohých literárnych i filmových dielach. Zrodila sa legenda.
Výslovnosť angl. mien a názvov.
Keywords: romány autorské; historické romány; dobrodružné romány; westerny; próza; talianská literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov