Zhasnuté svetlá - Urban, Milo, 1904-1982 (Pôvodná próza, 1957)
V románe podáva umelecké svedectvo o dramatickom a tragickom období od predmníchovských udalostí v jeseni 1938 do vyhlásenia Slovenského štátu. Dielo má autobiografické črty v postave redaktora Adama Hlavaja a vystupujú v ňom aj viaceré postavy z predchádzajúcich románových prác.