Zhasnuté svetlá - Urban, Milo, 1904-1982; Brandobur, Jozef, 1908-1976 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1957)
V románe podáva umelecké svedectvo o dramatickom a tragickom období od predmníchovských udalostí v jeseni 1938 do vyhlásenia Slovenského štátu. Dielo má autobiografické črty v postave redaktora Adama Hlavaja a vystupujú v ňom aj viaceré postavy z predchádzajúcich románových prác.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; politické romány; sociálne romány; próza; Urban, Milo, pseudonymy Ján Rovňan ml., Podbabjagurský a i. (slovenský prozaik, prekladateľ a novinár, jeden z najvýznamnejších reprezentantov modernej slovenskej literatúry. * 24.08.1904 Rabčice, Slovensko - ć 10.03.982 Bratislava, Slovensko); slovenská literatúra - texty; Brandobur, Jozef (slovenský pedagóg, rozhlasový pracovník, spisovateľ, prekladateľ, 19.07.1908 Smižany - 09.08.1976 Bratislava)