Marcus Aurelius : (Wie ein Fremder im Vaterland) - Giese, Alexander (Obzor, 1985)
Dielo o Markovi Aureliovi, cisárovi v rušnom i tragickom čase markomanských vojen, ktoré napísal rakúsky historik a spisovateľ Alexander Giese, je skoncipované ako esejistické rozprávanie. Giese sa sústredil na posledných sedem dní zo života Marka Aurelia, ktoré zobrazil akoby v žánri dokumentaristickej fikcie. Na uskutočnenie tohto zámeru mu literárne vhodne poslúžili podrobné záznamy tajného cisárskeho pisára Peloplatona, dramaticky funkčne striedané zaujímavými reflexiami cisára pred skonom.V tomto literárnom rámci je však o to dôležitejšia dejepisná faktografia, na ktorej sa rozvíja pisárova aj cisárova - ale aj spisovateľova - cesta premýšľania mnohých závažných otázok ľudského i vladárskeho bytia na zemi.