Epištoly staré i nové - Rúfus, Milan, 1928-2009 (Prameň, 1996)
Výber z Rúfusových knižných, časopiseckých a rukopisných esejí. Nad otázkami bytia človeka a civilizácií autor uvažuje svojským, neopakovateľným spôsobom. Vincent Šabík v doslove nazval tieto úvahy a eseje Rúfusove odkazy ľuďom. Básnik sa vyjadruje nielen k otázkam národnej literatúry, ale aj ku všeľudským otázkam bytia, neraz trpkým, tvoriacim "legendu o ľudskom údele". Dospieva k názoru: "Dokiaľ teda bolí, je vlastne všetko v poriadku." V knihe je zastúpené nielen umenie, etika, ale aj politika a napokon aj ustavičná prítomnosť detí a priateľov.