Epištoly staré i nové - Rúfus, Milan, 1928-2009; Kompánek, Vladimír, 1927-2011; Šabík, Vincent, 1937-; Gális, Jozef; Bábiková, Marta (Bratislava Národné literárne centrum, 1996)
Výber z Rúfusových knižných, časopiseckých a rukopisných esejí. Nad otázkami bytia človeka a civilizácií autor uvažuje svojským, neopakovateľným spôsobom. Vincent Šabík v doslove nazval tieto úvahy a eseje Rúfusove odkazy ľuďom. Básnik sa vyjadruje nielen k otázkam národnej literatúry, ale aj ku všeľudským otázkam bytia, neraz trpkým, tvoriacim "legendu o ľudskom údele". Dospieva k názoru: "Dokiaľ teda bolí, je vlastne všetko v poriadku." V knihe je zastúpené nielen umenie, etika, ale aj politika a napokon aj ustavičná prítomnosť detí a priateľov.
Výber z obsahu: Trpká chvála života. Národ a jeho veci. Autor a politika. Chvála etike. Balady o siedmom dni. Listy a postskriptá. Doslov: Rúfusové odkazy ľuďom (Vincent Šabík). Edičná poznámka.
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; Rúfus, Milan (slovenský básnik, literárny historik, prekladateľ a esejista, 10.12.1928 Závažná Poruba - 11.01.2009 Bratislava); psychologické novely; próza; slovenská literatúra - texty; Kompánek, Vladimír (slovenský sochár a maliar. Tvorbou sa zaraďuje do Skupiny Mikuláša Galandu, ktorú pomáhal zakladať. Blízky priateľ Dominika Tatarku. Nar. 28.10.1927 Rajec, Slovensko - 20.01.2011 Bratislava, Slovensko)