Slúžkin syn. Inferno. Osamelý : (Tjänstekvinnans son. Inferno. Ensam) - Strindberg, August, 1849-1912 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1988)
Strindbergovo autobiografické vyznanie Slúžkin syn, na ktoré voľne nadväzujú novely Inferno a Osamlý, tvoria tretí zväzok z výberu z jeho diela. Autor vo svojich autobiografiách vytvoril dielo, ktoré je vo švédskej literatúre ojedinelé. S nepoznanou otvorenosťou v ňom hovorí o veciach a javoch, ktorým sa severskí spisovatelia vyhýbali s posvätnou zdržanlivosťou. Načrtáva verný obraz matky a otca a ich nepekných povahových čŕt, do detailov rozoberá inštitúciu rodiny, venuje priestor sexuálnym problémom školáka, náboženstvu a bigotnosti. Slúžkin syn je neoceniteľným prameňom k pochopeniu Strindbergovej zložitej osobnosti, v ktorej sa stretávajú rozporné nálady a vlohy, city a myšlienky, láska a nenávisť.