Smrteľné dedičstvo - Mikolaj, Dušan, 1948- (Nová próza, 1994)
Dušan Mikolaj, autor úspešného životopisného románu o významnom slovenskom maliarovi M. A. Bazovskom, v zbierke siedmich poviedok si všíma mladých mužov (a zákonite aj ich vzťahy k ženám) v zdanlivo všedných situáciách. Na horách, na cestách medzi domovom a prácou však mužov bez akýchkoľvek sklonov k hrdinstvu nenapadne, ale vytrvalo sprevádza prízrak smrteľného nebezpečenstva. Smrti sa dá pri priaznivých okolnostiach vyhýbať bez toho, aby človek zacítil jej nepríjemný vánok, avšak stačí drobná epizódka, a obyčajnému životu je navždy koniec.