Dielo: Malý testament. Veľký testament. Kodicil a iné (Les oeuvres de Françoys Villon) - Villon, François: 1431-1463; Kostra, Ján: 1910-1975; Smrek, Ján: 1898-1982; Mojík, Ivan: 1928-2007; Felix, Jozef: 1913-1977; Hrach, Pavel: 1947-; Vantuch, Anton: 1921-2001; Felix, Jozef: 1913-1977 (Bratislava Tatran, 1981)
Vyše poltisícročia uplynulo od Villonových čias, a jeho poézia nestratila nič na svojej živosti a sile, na svojej príťažlivosti. Stopy Villonovej vášnivej zaujatosti, ľudskej opravdivosti a básnickej suverenity sa tiahnu - predovšetkým od čias romantizmu - celou francúzskou poéziou až do súčasnosti. Tento zväzok nie je iba knihou Villonovej poézie, je zároveň i knihou o Villonovi samotnom, o svete, v ktorom žil a ktorý tak sugestívne a pravdivo vyjadril vo svojom diele.
Edičná poznámka: Malý testament a Kodicil 2. vyd., Veľký testament 6. vyd.
Z obsahu: Úvodná esej. Štúdia o Malom testamente. Malý testament. Villon - poeta humanus. Veľký testament. Villonov takzvaný Kodicil. Kodicil. Komentár k Malému testamentu. Komentár k Veľkému testamentu. Glosy ku Kodicilu. Villon úsmevný i bez úsmevu. Život Françoisa Villona.
Keywords: básne autorské; lyricko-epické básne; Villon, François, jeho pravé meno bolo François de Montcorbier alebo François des Loges (francúzsky renesančný básnik, zlodej a povaľač, 1431 Paríž-umrel niekedy po 5.1.1463 Paríž); Felix, Jozef (slovenský literárny vedec, kritik, prekladateľ, 27.5.1913 Ružomberok - 14.4.1977 Bratislava); Smrek, Ján, vlastným menom Ján Čietek (slovenský básnik, prekladateľ, editor, vydavateľ, autor poézie pre deti. Nar. 16.12.1898 Zemianske Lieskové, Slovensko - 08.12.1982 Bratislava, Slovensko); Vantuch, Anton, pseudonym: A. Vanovský, J. Jendek (bol český literárny historik, prekladateľ. Zaoberal sa antickou literatúrou a stredovekým francúzskym písomníctvom. * 01.01.1921 Brušperk, Česko - 12.09.2001 Bratislava, Slovensko); balady francúzske; poézia; francúzska literatúra - texty; Mojík, Ivan (slovenský básnik - nadrealista, prekladateľ. Nar. 02.11.1928 Turzovka, Slovensko - 18.04.2007 Bratislava, Slovensko); Kostra, Ján (slovenský básnik, lyrik so silným emocionálnym zázemím, "architekt" modernej komornej básne. * 04.12.1910 Štiavnička, Slovensko - 05.11.1975 Bratislava, Slovensko); Hrach, Pavel (český grafik, dizajnér, typograf. * 19.02.1947 Praha, Česko -)