Sklený vrch - Bednár, Alfonz, 1914-1989 (Čítanie študujúcej mládeže, 1979)
Psychologický román napísaný vo forme denníka. Táto forma tým, že podáva vonkajšiu i vnútornú skutočnosť z hľadiska postavy na nej zúčastnenej, robí román presvedčivejším. Prelínajú sa tu tri obdobné pásma - bližšia i vzdialenejšia minulosť a bezprostredne prežívaná skutočnosť na stavbe priehrady. Príbeh sa odohráva v tichej doline, tá akoby tvorila ďalšiu postavu. Ovplyvňuje osudy postáv. Predstavuje pre nich určitú istotu v tomto neistom svete, prameň lásky a porozumenia, hrdinstva a ľudskej solidarity.