Literárno-historické etudy - Števček, Ján, 1929-1996 (Prameň, 1996)
Výber z prednášok o osobnostiach slovenskej literatúry. Pri ich koncipovaní autor myslel predovšetkým na svojich študentov, z ktorých sú už učitelia. V jednotlivých úvahách sa vracia k J. Kollárovi, J. Jesenskému, Š. Krčmérymu, J. C. Hronskému, M. Urbanovi, T. Vansovej, F. Švantnerovi. Výber textov o slovenských autoroch dopĺňa štúdia o Andrém Gidovi. V literárnohistorickej interpretácii profesora Jána Števčeka je základným východiskom predovšetkým text. S vďakou spomína aj na svojich pedagógov M. Pišúta, M. Bakoša a A. Matušku.